Pesha e shëndetshme

Shumë prej nesh sapo u kthyen nga sezoni i festave dhe dëshirojnë të fillojnë vitin duke qenë më të shëndetshëm. Disa mund të kenë fituar disa kilogramë gjatë Festave dhe duan të kthehen përsëri në rutina të mira dhe të shëndetshme.

Prevalenca e mbipeshes

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH) prevalenca në mbarë botën e mbipeshes gati u trefishua midis 1975 dhe 2016.

Në vitin 2016, 39% (1.9 miliardë) të rritur të moshës 18 vjeç e lart ishin mbipesha. Nga këta, rreth 13% (mbi 650 milion) të rritur ishin të trashë.

A e keni ditur se 30% e adoleshentëve në botë janë mbi peshë

Sa duhet të peshoj?
Pesha e tepërt mund të ndikojë në rrezikun në person për të zhvilluar kushte të shumta shëndetësore, përfshirë;
• Tension i lartë i gjakut
• Sulme në zemër
• Goditjet
• Mëlçia yndyrore
• Diabeti tip 2
• Kancer
• Osteoartriti
• Depresioni

Përballë këtyre rreziqeve, dikush do të donte të dinte peshën e saktë ideale për veten. Por kjo pyetje e zakonshme është në të vërtetë pyetja e gabuar. Për shëndetin, çështja nuk është vetëm për sa ju peshoni, por sa yndyrë të barkut keni. Sa më shumë yndyrë në bark, aq më i lartë është rreziku i vuajtjes nga gjendjet shëndetësore të përmendura më lart

Matja për peshën e shëndetshme

Është edhe jo e shëndetshme të jesh mbipeshë dhe nënpeshë, megjithëse është më e zakonshme të flasim për peshë të tepërt. Ka disa mënyra për të matur një peshë të shëndetshme.

Indeksi Masa E Trupit(BMI)

BMI është një masë për të treguar gjendjen ushqyese tek të rriturit. Përkufizohet si pesha e një personi në kilogramë të ndarë nga katrori i lartësisë së personit në metra (kg / m2).

BMI

STATUSI NUTRICIONAL

<18,5

 Nënpesha

18,5 - 24,9

Pesha normale

25,0 - 29,0

Mbipesha

30,0 - 34,9

Obeziteti Klasi I

35,0 - 39,9

Obeziteti Klasi II

Above 40

Obeziteti Klasi III

Shembull: 70 (kg)/1.752 (m2) = 22.9 BMI (Pesha Normale)

BMI është shumë e lehtë për t'u matur dhe llogaritur dhe për këtë arsye është mjeti më i përdorur për të ndërlidhur rrezikun e problemeve shëndetësore me peshën në nivelin e popullatës. Në nivelin individual është gjithashtu një tregues i gjendjes ushqyese, por nëse, për shembull, keni një masë të madhe të muskujve, BMI juaj mund të tregojë që ju jeni mbipesha. BMI është vetëm një matje për masën e trupit, jo për përbërjen e trupit. Kjo është arsyeja pse, në një nivel individual, duhet të matni perimetrin e belit përveç BMI.


Perimetri i belit

 Perimetri i belit (WC) është një masë e saktë dhe e thjeshtë e obezitetit të barkut. Ju masni rreth trupit në nivelin e barkut dhe pikërisht mbi kockën e hip. Matja zakonisht bëhet menjëherë pas nxjerrjes. WC është një tregues i rrezikut shëndetësor të shoqëruar me yndyrë të tepërt rreth belit. Një perimetër e belit prej 102 cm (40 in) ose më shumë tek burrat, ose 88 cm (35 in) ose më shumë në gratë, shoqërohet me kushte shëndetësore, siç u përmendën më parë.

Perimetri i Belit

Rreziku i komplikimeve metabolike

<94 cm (M); <80 cm (W)

Rrezik i Ulët

>94 cm (M); >80 cm (W)

Rritja

>102 cm (M); 88 cm (W)

është rritur

M=meshkuj, W=femra

Nëse keni një “peshë normale” sipas BMI dhe një “rrezik të ulët” sipas WC, mund të konsiderohet se keni një peshë të shëndetshme.

Rutinat për të marrë një peshë të shëndetshme


 

Për të siguruar një mënyrë jetese të shëndetshme, OBSH rekomandon të hani shumë fruta dhe perime, duke zvogëluar marrjen e yndyrës, sheqerit dhe kripës dhe të ushtroni ushtrime.
Për të jetuar një jetë të shëndetshme është mirë që të keni një qasje gjithëpërfshirëse ndaj shëndetit, ku merrni parasysh mendjen, trupin dhe shpirtin. Koncepti i shëndetit tërësor i nxit njerëzit të pranojnë përgjegjësinë për nivelin e tyre të mirëqenies dhe zgjedhjet e përditshme që ndikojnë në shëndetin e tyre.


12 hapa për një mënyrë jetese më të shëndetshme:
 

1. Mbani një peshë të shëndetshme të trupit në nivelet e rekomanduara për BMI dhe WC.
2. Ushtroni në baza ditore të paktën 30 minuta dhe shfrytëzoni mundësinë për të qëndruar gjithmonë aktiv duke marrë shkallët, ecni ose ngasni biçikletën tuaj për të punuar / dyqane ushqimore etj.
3. Flini 7-8 orë në natë. Një mendje dhe trupi i pushuar do të kenë më shumë energji dhe gjithashtu do të mbajnë hormonin e stresit në një nivel të mirë.
4. Pini 1-1,5 litra ujë në ditë, përveç ujit nga ushqimi
5. Hani një larmi frutash dhe perimesh, disa herë në ditë (të paktën 400 g në ditë)
6. Hani proteina nga burime të shëndetshme. Zëvendësoni mishin yndyror dhe produktet e mishit me fasule, bishtajore, thjerrëza, peshk, shpendë ose mish të ligët.
7. Hani fibra dhe kokrra të plota nga ushqimi si buka, makaronat, orizi ose patatet disa herë në ditë
8. Kontrolloni marrjen e yndyrës (jo më shumë se 30% të energjisë ditore) dhe zëvendësoni shumicën e yndyrave të ngopura me yndyrna të pangopura siç janë yndyrnat nga vajrat, arrat / farat, avokado, peshku yndyror.
9. Përdorni qumështin dhe produktet e qumështit (kefir, qumësht të thartë, kos dhe djathë) që janë të ulëta në yndyrë dhe kripë.
10. Zgjidhni ushqime që janë të pakta në sheqer, duke kufizuar shpeshtësinë e pijeve me sheqer dhe ëmbëlsirat.
11. Zgjidhni një dietë me kripë të ulët. Futja totale e kripës nuk duhet të jetë më shumë se një lugë çaji (5 g) në ditë duke përfshirë kripën në ushqimin e përgatitur tashmë.
12. Kufizoni konsumin e alkoolit. Provat tregojnë se zgjidhja ideale për shëndetin nuk është të pihet fare, prandaj më pak është më mirë.

Pra, për të marrë një peshë të shëndetshme dhe stilin e jetës nuk ka të bëjë vetëm me kalimin e kalorive, ka të bëjë me sigurimin e trupit tuaj ushqim të mirë, ushqyes dhe të siguroni që trupi juaj të jetë aktiv gjatë ditës dhe ta lini të pushojë gjatë natës.

Produkte që do t'ju ndihmojnë të mbani peshën tuaj të shëndetshme Një mënyrë e mirë për të siguruar marrjen e proteinave dhe fibrave gjatë ditës është që të përdorni shkundjet tona natyrore të ekuilibrit (NBS) dhe Protein Blend (PB) si një meze të lehtë të shëndetshme 1-2 herë në ditë. Ajo siguron ushqim me cilësi të lartë me pak kalori dhe një sasi të ulët sheqeri dhe kripe.

Duhen vetëm disa sekonda për ta bërë këtë pije të shijshme dhe të kënaqshme!

 

Sasia për shujtë(18 g pudër):

 

PROTEIN BLEND

 NATURAL BALANCE SHAKE

 

ENERGJI 70 kcal
PROTEIN 7,7 g
YNDYRË 1,7 g
- NGA TË CILAT TË SATURUARA 0,5 g
KARBOHIDRATES 5,2 g
- NGA TË CILAT SHEQERNA 3,7 g
FIBRA 1,6 g
KRIPË  0,3 g

VANILLA

ENERGJI 71 kcal
PROTEIN 7,1 g
YNDYRË1,5 g
- NGA TË CILAT TË SATURUARA 0,4 g
KARBOHIDRATE 6,3 g
- NGA TË CILAT SHEQERNA 3,6 g
FIBRA 1,6 g
KRIPË  0,26 g

DREDHËZ

ENERGJI 71 kcal
PROTEIN 7,1 g
YNDYRË 1,5 g
- NGA TË CILAT TË SATURUARA 0,4 g
KARBOHIDRATE 6,4 g
- NGA TË CILAT SHEQERNA 3,8 g
FIBRA 1,6 g
KRIPË  0,25 g

QOKOLLATË

ENERGJI 70 kcal
PROTEIN 6,7g
 YNDYRË1,7 g
- NGA TË CILAT TË SATURUARAD 0,4 g
KARBOHIDRATE 6,1 g
- NGA TË CILAT SHEQERNA 3,5 g
FIBRA 1,8 g
KRIPË 0,23 g

Si të jeni të shëndetshëm

Nëse keni qenë të shëndetshëm për një periudhë të gjatë kohore, keni tendencën të harroni atë që ndjehet i "shëndetshëm". Ti i di ato ditë kur zgjohesh dhe ndjehesh sikur mund të bësh asgjë? Kjo është ajo që të jetuarit e shëndetshëm ndjehet si. Trupi juaj nuk duhet të jetë kufizimi juaj.
 

Prevalenca e mbipeshes
Prevalenca e mbipeshes
Prevalenca e mbipeshes