Ushqimi - pse është kaq joshëse?

Pranvera është në lulëzim të plotë dhe ditët më të ngrohta po afrohen shpejt. A jeni një nga shumë personat që dëshironi të humbni pak peshë përpara se moti t'ju bëjë të tregoni më shumë lëkurë që zakonisht? Ju me siguri tashmë keni një dietë të planifikuar, ose një rutinë për t'u bërë më të shëndetshëm - megjithatë, ka të ngjarë që ekzistojnë akoma disa zakone të ngrënies, të cilat i keni të vështira për t'i hequr qafe. Më poshtë, do të gjeni disa nga arsyet pse ushqimi është kaq tërheqës për ju.

 

Pse është e vështirë të tejkaloni joshjen e ushqimit?

Truri i njeriut është një strukturë komplekse që ka evoluar gjatë mijëra viteve. Në krahasim me zhvillimet industriale të dy shekujve të kaluar, megjithatë, truri ynë nuk ka ndryshuar shumë.

Ekziston një pjesë specifike e trurit që quhet qendra e shpërblimit. Qëllimi i saj kryesor është të mbështesë sjelljen që është e dobishme për mbijetesën dhe prosperitetin duke na dhënë kënaqësi dhe duke na bërë të ndihemi mirë.
Kurdoherë që bëjmë diçka që është e dobishme për mbijetesën tonë, truri ynë prodhon ndjenjën e kënaqësisë për t'u siguruar që ne të përsërisim veprimin e dobishëm dhe kështu të sillemi në atë mënyrë që të sigurojë mbijetesën tonë.

Pjesa e trurit të njeriut që është përgjegjës për këtë është zhvilluar mijëra vjet më parë në një fazë shumë të hershme të njerëzimit. Ushqimi ishte i pakët dhe uria ishte një kërcënim thelbësor për racën njerëzore. Për tu siguruar që çdo qenie njerëzore që jeton në këtë periudhë kohe kishte një shans realist për të mbijetuar, natyra i dha njerëzimit një lidhje midis ushqimit dhe kënaqësisë.

Truri ynë nuk është në gjendje të zbulojë dendësinë e të gjitha llojeve ekzistuese të ushqyesve në ushqim ndërsa ne e hamë atë. Sidoqoftë, truri ynë është i nevojshëm të përdorë tre përbërës si indikatorë indirekte për përmbajtjen ushqyese të ushqimit që gëlltisim - dhe, si kthim, të ndiejmë ato në paletën tonë shpërblehet me kënaqësi. Këto tre përbërës specifik janë: kripa, yndyra dhe sheqeri.

Në natyrë shfaqja e këtyre tre përbërësve është mjaft e pakët. Edhe frutat që janë të ëmbël përmbajnë vetëm një përmbajtje mesatare sheqeri në krahasim me një bar karamele ose një copë tortë. Vetëm disa burime të ushqimit përmbajnë nivele të larta kripe, të tilla si alga deti. Jo për të përmendur, madje edhe përmbajtja e yndyrës në avokados - fruti që quhet edhe "gjalpë xhungle" - nuk është më shumë se afërsisht 22% (në krahasim me gjalpin nga qumështi i lopës, i cili përmban, mesatarisht, 80% yndyrë, ose të rafinuar vajra bimore që përmbajnë deri në 100% yndyrë të pastër).

Kurdoherë që një nga paraardhësit tanë mijëravjeçar të hante ushqim që përmbante lëndë ushqyese të nevojshme për trupin, krahas sasive të ulëta të kripës, yndyrës ose sheqerit, qendra e shpërblimit në tru do të aktivizohej dhe do të sinjalizonte ndjenjën e kënaqësisë dhe lumturisë për trupi. Kjo do të ndodhte për t'u siguruar që paraardhësi ynë vazhdoi të hajë - dhe u kthye te ky ushqim herën tjetër që ishte në dispozicion.

E zhvilluar shumë kohë më parë, ky mekanizëm është akoma i njëjtë - dhe ende punon ende mbi ne, edhe sot. Në fakt, është i njëjti mekanizëm që nxitet kur konsumohen ilaçe, siç është kokaina: ato aktivizojnë qendrën e shpërblimit të trurit tonë.

Gjatë dy shekujve të fundit, njerëzit kanë përsosur aftësi industriale dhe, që nga sot, ne mund të gjejmë me lehtësi versione të rafinuara të sheqerit të pastër (kube sheqeri ose shurupi), yndyrna të pastra (vajra bimore, gjalpë ose mardhë) dhe kripë (kripë e zakonshme tryeze) . Ne kemi filluar prodhimin dhe konsumimin e produkteve ushqimore me përmbajtje të lartë të sheqerit, yndyrës dhe kripës, ndërsa truri ynë është akoma i nxehtë për një mjedis ku ushqimi i tillë është i pakët.

 

Produkte ushqimore të gatshme për t'ju fryer

Në ditët e sotme, ne vazhdimisht jemi të ekspozuar ndaj produkteve ushqimore që shkaktojnë intensivisht fryerje, sepse ato përmbajnë sasi të mëdha të yndyrës, kripës ose sheqerit.

Veçanërisht stimulues për trurin tonë janë produktet që përmbajnë kombinime të përqendrimeve të larta të kripës, sheqerit dhe yndyrës në të njëjtën kohë. Disa kombinime janë aq joshëse saqë pasi të fillojmë të hahet, është e vështirë të ndalesh. Disa shembuj për ushqime veçanërisht të cilat shkaktojnë shpërblim janë:

 Qokollatë (yndyrë dhe sheqer)
• Patate të skuqura me patate (yndyra, kripë dhe sheqer)
• Ketchup dhe salca të tjera të prodhuara industriale (sheqer dhe kripë), veçanërisht joshëse kur kombinohen me një copë mishi yndyror në një tigan (sheqer dhe kripë dhe yndyrë)
• Skuqura franceze me ketchup (kripë, yndyrë, sheqer)
• Arra të pjekura, të kripura (yndyrë dhe kripë)
• Arra të pjekura, të kripura, të lustruara me çokollatë (kripë dhe yndyrë dhe sheqer)
• akesmbëlsira dhe biskota (kripë, yndyrë dhe sheqer)
• Akullore (yndyrë dhe sheqer)

Si rezultat i strukturës sonë të trurit, e cila ka për qëllim të na shpëtojë nga uria, është e lehtë të mashtrohemi për të konsumuar ushqime që japin kënaqësi në vend që të siguroni një ushqim të mirë.

Çfarë mund të bëni për të injoruar thirrjen e ushqimit?

• Mos e lini veten të tërhiqeni nga urie dhe të krijoni dëshirat. Kjo do ta bëjë që truri juaj t’ju drejtojë drejtpërdrejt ushqimeve që qendra e shpërblimit i vlerëson më së miri për mbijetesë (me shumë yndyrë, kripë dhe sheqer). Në vend të kësaj, sigurohuni që të keni snack që mbajnë nivelin e sheqerit në gjak të ekuilibruar dhe të qëndrueshëm siç është Supa e ekuilibrit natyror ose shkalla e ekuilibrit natyror.
• Hani ushqime natyrale që nuk janë shumë të përpunuara dhe të pasuruara me kripë, yndyrë ose sheqer.
• Mos mbani kurth-kënaqësi ushqime që janë të pasura me kripë, yndyrë ose sheqer në shtëpi.
• Jini të vetëdijshëm që kripa, yndyra dhe sheqeri i shtuar në ushqim mund të shkaktojnë qendrën tuaj të shpërblimit. Mendoni për këta tre elementë herën tjetër kur bëni pazar ushqimesh - do t'ju ndihmojë të bëni zgjedhje më të mira kur merrni sende ushqimore.

  

 

Por, më e rëndësishmja, mos u dorëzoni në mendimin se "ju do të keni vetëm një". Siç keni mësuar nga artikulli më lart, truri juaj do t'ju bëjë të dëshironi të keni më shumë.

 
Referencat:
1. JE McCutcheon. Roli i dopaminës në ndjekje të vlerës ushqyese. Physiol Behav, [Epub përpara se të shtypur], maj 2015
2. U Toepl, MM Murray. Gustacioni njerëzor: kur truri ka shije. Curr Biol, 4; 25 (9), maj 2015
3. DJ Lisle, Një Goldhamer. Kurthi i kënaqësisë: Masterizimi i forcës së fshehur që minon shëndetin dhe lumturinë. Publikime të Jeta të shëndetshme, 2006.
4. ND Bernard. Thyerja e joshjes së ushqimit: Arsyet e fshehura prapa dëshirave të ushqimit. Griffin, 2004
5. JA Korsikë, L Pelchat. Varësia e ushqimit: e vërtetë apo e rreme? Curr Opin Gastroenterol, 26 (2): 165-169, Mars 2010
6. AA Miguel, SC Woods, M Pelchat, PS Grigson, E Stice, S Farooqui, CS Khoo, RD Mattes, GK Beauchamp. Sistemi i shpërblimit të ushqimit: perspektivat aktuale dhe nevojat e kërkimit për të ardhmen. Nutr Rev; 73 (5): 296- 307, maj 2015

Fjalët nga: