Suplementet - a janë të nevojshme?

Jeni perfekte? A i ndiqni gjithmonë rekomandimet e të ushqyerit? Epo, nëse jeni njeri, mendoj se mund të mos jeni. Shumica e njerëzve dinë të ushqehen shëndetshëm, por jeta mund të ndërpritet ndonjëherë, dhe ju përfundoni duke ngrënë më pak ushqime ushqyese sesa do të dëshironit. Ose mund të ndodhë që nuk keni akses në të gjithë ushqimin që dëshironi të hani gjatë gjithë vitit. Le të shohim se si mund të mbështesin suplementet!

Shumë njerëz po kërkojnë shkurtore për një mënyrë jetese më të shëndetshme që janë të lehta për t'u zbatuar në jetën e tyre të përditshme. Në Oriflame, ne besojmë në shëndetin parandalues me një qasje holistike. Një që fokusohet në çdo aspekt të një jetese të shëndetshme - të ushqyerit, ushtrimet, gjumin dhe mirëqenien emocionale. Ne gjithashtu besojmë se për të pasur qëndrueshmëri në jetën tuaj, ju nevojiten rutina. Rutina që mund të mbani. Me rutinat e Oriflame Wellness, ju mund t'i përmbaheni me lehtësi stilit të duhur të jetesës së shëndetshme që i përshtatet nevojave tuaja.

benefitet e suplementeve të rregullta

Suplementet e rregullta janë zgjidhja perfekte për të ndihmuar në kapërcimin e hendekut të çdo mungese të lëndëve ushqyese, bazuar në nevojat tona individuale, dhe duke u siguruar që të marrim gjithçka që na nevojitet që trupi ynë të funksionojë në mënyrën më të mirë.
Suplementet ushqimore nuk janë produkte medicinale dhe si të tilla nuk mund të ushtrojnë një veprim farmakologjik, imunologjik apo metabolik. Prandaj, përdorimi i tyre nuk ka për qëllim trajtimin e sëmundjeve ose modifikimin e funksioneve fiziologjike.

 Suplementet përdoren për shumë qëllime si;
• për të ndihmuar në mbështetjen e përgjithshme të shëndetit dhe energjisë
• të sigurojë mbështetje për sistemin imunitar dhe të reduktojë rreziqet e kushteve të lidhura me moshën
• për të përmirësuar performancën në atletikë dhe aktivitete mendore
• për të ndihmuar në marrjen e lëndëve ushqyese gjatë kohës së marrjes së reduktuar të ushqimit
• për të ndihmuar me rregullsinë

SupplementsNUK MUND TË ZËVËNDËSOJNË USHQIMIN

Suplementet nuk duhet të përdoren si zëvendësim për një dietë të larmishme, por në vend të kësaj si një shtesë për të siguruar nivele të shëndetshme të lëndëve ushqyese për një periudhë më të gjatë kohore. Nëse shikoni rekomandimet e përpiluara të të ushqyerit nga Rekomandimet Nordike të Ushqyerjes (Këshilli Nordik i Ministrave, 2014) dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH, 2020), një dietë e shëndetshme duhet të përmbajë:

protein e shëndetshme:

• pulë, peshk, bishtajore, arra dhe fara
• <500 g mish të kuq në javë
• shmangni mishin e përpunuar (sallam, proshutë, mish viçi)

KARBOHIDRATE TË SHËNDETSHME:

 • drithërat integrale, patate, oriz kaf, bukë me drithëra
• 25-35 g fibra dietike në ditë
• <10% e energjisë nga sheqeri, për përfitime shtesë shëndetësore <5% (<6 lugë çaji) në ditë

YNDYRAT E SHËNDETSHME:

• vajra, arra, fara, avokado etj
• peshk 2-3 herë në javë (nga 2 herë peshk me vaj)

 FRUTA DHE PERIMET:

• > 500 g (5 porcione) fruta, manaferra dhe perime në ditë
• mundësisht nga të gjitha ngjyrat e ylberit (tregon lloje të ndryshme të antioksidantëve)

KUFIZIMI I KRIPES:

 • <5 g kripë (1 lugë) në ditë

Kjo nuk është e paarritshme, por kërkon pak planifikim. Dhe, edhe pse planifikoni marrjen e ushqimit, jeta mund të ndërhyjë ndonjëherë, dhe të përfundoni duke ngrënë ushqim më pak të ushqyeshëm sesa do të kishit dashur. Për të kapërcyer boshllëqet ushqyese, mund të jetë një ide e mirë të mbështesni marrjen e ushqimit me suplemente për të siguruar nivele të shëndetshme të vitaminave, mineraleve, antioksidantëve dhe omega 3, për shembull për të mbështetur shëndetin dhe mirëqenien tuaj të përgjithshme.

kush ka nevojë për suplemente?

 Nëse jeni një individ i shëndetshëm që hani një shumëllojshmëri ushqimesh, duke përfshirë fruta, manaferra, perime, drithëra, bishtajore, produkte qumështi me pak yndyrë, vezë, mish pa dhjamë dhe peshk, ka të ngjarë të mos keni nevojë për suplemente. Por suplementet ose ushqimet e fortifikuara mund të jenë të përshtatshme në raste të caktuara. Le të shohim se kur mund të jetë e përshtatshme për të plotësuar!

Faza të ndryshme të jetës
Fëmijët dhe adoleshentët që janë në rritje kanë nevojë për kalcium për kocka të forta. Është mjaft e zakonshme që ata kanë një dietë të varfër, pasi mund të jenë ngrënës të kujdesshëm, kështu që një shtesë multivitamine dhe minerale mund të jetë e dobishme.
Kur jeni duke u rritur, kërkesat tuaja ushqyese ndryshojnë pak. Meqenëse dendësia minerale e kockave zvogëlohet me kalimin e moshës, ju keni nevojë për më shumë kalcium dhe vitaminë D për të mbështetur shëndetin e kockave tuaja dhe për këtë arsye një suplement që përfshin këto lëndë ushqyese mund të jetë i nevojshëm. (Këshilli Nordik i Ministrave, 2014)

 NDRYSHIMET GJEOGRAFIKE

Në pjesë të caktuara të botës mund të keni një nevojë të shtuar për disa lëndë ushqyese. Për shembull, ka vende ku është e vështirë të gjesh mjaft fruta dhe perime për të siguruar kërkesat tuaja për vitamina, minerale dhe antioksidantë. Në këtë rast, një suplement antioksidant multivitamin mund të jetë i dobishëm.

Një aspekt tjetër gjeografik mund të jetë nëse jetoni në pjesën veriore të globit, si Suedia, rrezet e diellit nuk janë aq efektive gjatë stinës së dimrit për të stimuluar prodhimin e vitaminës D të trupit tonë. Kjo është arsyeja pse mund të jetë një ide e mirë për të plotësuar vitaminën D gjatë asaj periudhe të vitit (Këshilli i Ministrave Nordik, 2014).

Ndotja është fatkeqësisht një realitet në disa pjesë të botës në ditët e sotme.

Ndotësit, si dhe ekspozimi i tepërt në diell, mund të shkaktojnë dëme oksidative në qelizat tona dhe meqenëse antioksidantët kanë aftësinë për të mbrojtur qelizat e shëndetshme nga dëmtimi oksidativ, mund të jetë e dobishme të plotësoni dietën tuaj me antioksidantë shtesë (Pham-Huy et al., 2008) .

DIETET TË NDRYSHME

Në ditët e sotme qarkullojnë shumë lloje të ndryshme dietash. Pavarësisht se çfarë lloj diete i përmbaheni, nëse përjashtoni grupe të tëra ushqimore, si për shembull karbohidratet, do t'ju duhet të plotësoni p.sh. fibra dietike, vitamina dhe minerale.

Nëse jeni në një regjim humbje peshe me konsum të reduktuar të ushqimit, ndoshta keni nevojë për një shtesë multivitamine dhe minerale gjithashtu.

Përjashtimi i disa llojeve të ushqimit mund të jetë gjithashtu për shkak të një alergjie si alergjia ndaj peshkut. Në këtë rast, mund të jetë një ide e mirë për të plotësuar me acide yndyrore esenciale të shëndetshme omega 3.

Marrja e dobët e lëndëve ushqyese

Nëse mendoni se nuk hani gjithmonë një dietë të ekuilibruar për shkak të mungesës së p.sh. kohë, njohuri ose thjesht keni një oreks për më shumë ushqim jo të shëndetshëm herë pas here. Pastaj një suplement vitaminash, mineralesh ose antioksidante mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të kapërcyer hendekun e çdo mungese të mikronutrientit dhe për të mbështetur mirëqenien tuaj.

 A KA NDONJE RREZIK?

Në varësi të vendit ku jetoni në botë, suplementet mund të rregullohen rreptësisht ose të mos rregullohen aq mirë.

Në Bashkimin Evropian (BE) suplementet ushqimore janë të rregulluara si ushqime. Legjislacioni i harmonizuar rregullon vitaminat dhe mineralet, si dhe substancat e përdorura si burime të tyre, të cilat mund të përdoren në prodhimin e suplementeve ushqimore. Për përbërës të tjerë përveç vitaminave dhe mineraleve, Komisioni Evropian ka vendosur rregulla të harmonizuara për të mbrojtur konsumatorët nga rreziqet e mundshme shëndetësore dhe mban një listë të substancave që dihet ose dyshohet se kanë efekte të dëmshme në shëndet dhe përdorimi i të cilave është i kontrolluar.

Për shkak se suplementet ushqimore konsiderohen si ushqim, është përgjegjësi e prodhuesit, importuesit, furnizuesit ose shpërndarësit të sigurohet që një shtesë ushqimore të jetë e sigurt për t'u përdorur. (EFSA, 2020) Për t'u siguruar që konsumoni një sasi të sigurt të një suplementi, është jetike të lexoni dhe ndiqni sasinë e rekomanduar ditore, të shkruar në paketë.

Marrja e më shumë se sasia e rekomanduar ditore e një suplementi mund të bëjë më shumë dëm sesa dobi pasi rreziku i efekteve anësore është i pashmangshëm.

Nëse keni ndonjë lloj gjendjeje shëndetësore ose nëse thjesht po pyesni nëse keni nevojë për një suplement apo jo, bisedoni me mjekun ose dietologun tuaj përpara se të përdorni suplementet.

Sigurohuni që të pyesni për dozën, efektet anësore dhe ndërveprimet e mundshme me çdo medikament që merrni. Mjeku juaj ka historinë tuaj të plotë mjekësore, prandaj ai/ajo mund t'ju udhëzojë siç duhet.

Wellness by Oriflame supplemetet

Produktet Wellness by Oriflame bazohen në standardet më të rrepta të sigurisë të BE-së. Filozofia jonë është se ne nuk besojmë në mega dozimin, kështu që kemi deri në 100% të NRV (Vlera e Referencës së Ushqyesve). Kështu kemi një produkt të sigurt që mund të përdoret afatgjatë, çdo ditë, krahas një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar.

Portofoli i produkteve Wellness by Oriflame ofron diçka për shumicën; ne ofrojmë suplemente ditore dhe produkte ushqimore për të mbështetur lëkurën e shëndetshme dhe shëndetin e përgjithshëm.
Një nga produktet tona më të shitura është WellnessPack që ofron një spektër të vlefshëm të lëndëve ushqyese – si për burrat ashtu edhe për gratë – që ndihmon në kapërcimin e hendekut të çdo mungese të mikronutrientit në dietë.

PAKETA WELLNESS ËSHTË NJË PAKETË E PËRSHTATSHME NJË DITË, QË PËRMBAN:
• Multivitamina & Mineral – jep lëndë ushqyese të vlefshme çdo ditë për meshkujt dhe femrat, përkatësisht. Ai siguron 12 vitamina esenciale dhe 10 minerale thelbësore që ndihmojnë në kapërcimin e hendekut të mungesës së çdo mikronutrienti në dietë dhe ndihmon në mbështetjen e shëndetit të lëkurës.
• Ekstrakt Astaxanthin & Bilberry – ofron një kombinim antioksidantësh që përfshin antioksidantin më të fuqishëm të natyrës, astaksantinën nga mikroalgat (Haematococcus pluvialis L.) dhe ekstraktin nga boronicat (Vaccinium myrtillus L.). Përveç kësaj, ai përmban vitaminë C dhe E që kontribuojnë në mbrojtjen e qelizave nga stresi oksidativ.
• Omega 3 – siguron një konsum të përshtatshëm ditor të acideve yndyrore esenciale omega 3 acidi eicosapentaenoic (EPA) dhe acidi docosahexaenoic (DHA). EPA dhe DHA janë pjesë vitale të të gjitha membranave qelizore në trup, duke përfshirë lëkurën, dhe kanë role të rëndësishme në shumë organe dhe inde, duke përfshirë ruajtjen e funksionit normal të zemrës*, shikimit** dhe trurit**.
Këta komponentë individualë janë gjithashtu të disponueshëm si produkte të vetme.

*Efekti i dobishëm arrihet me marrjen ditore prej 250 mg EPA dhe DHA.
**Efekti i dobishëm arrihet me marrjen ditore prej 250 mg DHA.

 Ndonjëherë mund të jetë e vështirë t'i përmbahesh një stili jetese të shëndetshëm. Zbatimi i rutinave të shëndetshme me suplemente për të mbështetur dhe pasuruar dietën tuaj mund të jetë një pikënisje për të fituar një mënyrë jetese më të shëndetshme.
Me rutinat e Oriflame Wellness, ju mund t'i përmbaheni me lehtësi stilit të duhur të jetesës së shëndetshme që i përshtatet nevojave tuaja.

Fjalët nga: