Bukuri nga brenda

Ekziston një thënie që thotë "Bukuria është vetëm thellësia e lëkurës", por kur bëhet fjalë për bukurinë në fushën e mirëqenies, ajo është gjithçka tjetër veçse sipërfaqësore. Në shëndet, ajo që vendosni në trupin tuaj është po aq e rëndësishme sa ajo që vendosni në lëkurën tuaj. Bukuria nga brenda ka të bëjë me ushqimin e trupit tuaj me lëndë ushqyese dhe ujë të mjaftueshëm që do t'ju bëjnë të rrezatoni nga brenda jashtë.

 A e dini se lëkura është organi më i madh i trupit? Funksionon si barrierë fizike por edhe kimike për të mbrojtur trupin nga agresorët e jashtëm si rrezet ultraviolet (UV), ndotja, kimikatet, patogjenët etj. E bën punën e saj si barrierë çuditërisht mirë, por lëkura ka edhe qëllime të tjera të rëndësishme si p.sh. si mbrojtja imune, mbrojtja antioksiduese (enzimat), hidratimi dhe rregullimi i temperaturës, prodhimi i hormoneve (vitamina D), izolimi etj (Vollmer 2018).

PLAKJA E LËKURËS

Ashtu si çdo organ tjetër i trupit, lëkura plaket. Megjithatë, ndryshe nga organet e tjera, lëkura plaket për shkak të faktorëve të brendshëm (të brendshëm) dhe të jashtëm (të jashtëm).

Faktorët e brendshëm janë biologjia jonë, si gjenetika, gjinia dhe mosha. Këto janë të pashmangshme, duke prekur të gjithë pavarësisht dhe kontribuojnë rreth 20% në plakjen e lëkurës. Gjithashtu, kalimi i kohës është diçka që nuk mund ta ndryshojmë.

Megjithatë, faktorët e jashtëm që vijnë nga zgjedhjet tona të stilit të jetesës dhe mjedisi ku jetojmë kontribuojnë rreth 80% në plakjen e lëkurës. Kjo do të thotë se ndikimi më i madh vjen nga faktorë të shmangshëm ose të modifikueshëm, si ushqimi, stërvitja, gjumi, mirëqenia emocionale, rutina e bukurisë, dielli, klima dhe ndotja. Stili i jetesës përfaqëson një fushë mbi të cilën ne kemi më shumë kontroll; mundësi që ju të ndikoni vërtet në lëkurën dhe shëndetin tuaj!

Stresi oksidativ dhe inflamacioni janë tipare të rëndësishme të plakjes së lëkurës dhe dëmtimit të lëkurës (Vollmer 2018). Plakja e lëkurës është e dukshme në humbjen e elasticitetit dhe rritjen e brishtësisë, rrudhave dhe
thatësi, degradim i proteinave funksionale si kolagjeni dhe elastina, dhe rreziku i rritur i tumoreve, i cili është veçanërisht i dukshëm nga ekspozimi i tepërt në diell (Pérez-Sánchez 2018).

Antioksidantët, fitonutrientët dhe komponimet e tjera bioaktive, të gjetura në fruta, manaferra dhe perime mbrojnë kundër stresit oksidativ dhe për këtë arsye luajnë një rol vendimtar në mbështetjen e lëkurës së shëndetshme (Faria-Silva 2020).

shëndeti i lëkurës

Për një lëkurë të shëndetshme, është e rëndësishme të eliminoni ose shmangni sa më shumë që të jetë e mundur agresorët e jashtëm. Drita e diellit është deri tani më e dëmshme, por të pasurit ushqim të dobët gjithashtu ndikon negativisht në lëkurë (Pérez-Sánchez 2018, Park 2015). Është thelbësore të siguroheni që të merrni lëndë ushqyese dhe ujë të mjaftueshëm – një dietë e shëndetshme është themeli për lëkurë të shëndetshme!

Njerëzit që kufizojnë ashpër dietat e tyre duke shmangur grupet ushqimore për shkak të alergjisë ose zgjedhjes personale kanë një rrezik në rritje për t'u bërë të mangët në disa mikronutrientë (vitamina, minerale dhe fitonutrientë) dhe shenjat e hershme të mangësive ushqyese janë shpesh të dukshme në lëkurë, flokë dhe thonj. DiBaise 2019). Disa nga mangësitë e mikronutrientëve që japin shenja të dukshme janë:

• Vitamina B3 (niacin) vepron si një antioksidant në lëkurë (Faria-Silva 2020). Mungesa e vitaminave B mund të çojë në lëkurë të thatë, të krisur, thonjtë e brishtë dhe humbje të flokëve (DiBaise 2019).
• Vitamina C kërkohet për biosintezën e kolagjenit, një nga proteinat kryesore strukturore në lëkurë (Faria-Silva 2020). Mungesa mund të çojë në lëkurë të brishtë dhe të thatë, gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve, shërim të dobët të plagëve dhe strukturë të ndryshuar të flokëve (DiBaise 2019, Pérez-Sánchez 2018, Park 2015).
• Vitamina D stimulon mbrojtjen e lindur imunitare të pranishme në lëkurë kundër patogjenëve si mikrobet dhe bakteret, por gjithashtu ndihmon në modulimin e shërimit të plagëve (Park 2015). Mungesa është e lidhur me ekzemën dhe infeksionet bakteriale të lëkurës (Park 2015, Katta 2018).
• Zinku është i rëndësishëm për funksionimin e duhur të lëkurës dhe vepron si një bashkëfaktor antioksidant në mbrojtjen kundër peroksidimit të lipideve (Faria-Silva 2020). Mungesa mund të çojë në lëkurë të thatë dhe humbje të flokëve (DiBaise 2019).

NUTRIKOSMETIKA

 Shkencëtarët kanë kuptuar se bukuria vjen nga brenda dhe me këtë rëndësia e të ushqyerit për lëkurë të shëndetshme (Vollmer 2018). Ekziston një interes i madh në zhvillimin e zgjidhjeve të ndryshme të përbërësve dhe suplementeve ushqimore për të përmirësuar shenjat e plakjes së lëkurës dhe shëndetin e lëkurës – si në industrinë e bukurisë ashtu edhe në atë ushqimore (Pérez-Sánchez 2018). Konsumatorët janë bërë gjithashtu më të vetëdijshëm për rëndësinë e të ushqyerit dhe po ndikojnë në inovacionin (Faria-Silva 2020).

Termi "nutrikosmetikë" u krijua në fund të viteve 1980 duke kombinuar "ushqyerjen" dhe "kozmetikën" dhe mund të përshkruhet si:
“...konsumimi i ushqimit ose suplementit oral për të prodhuar një përfitim në pamje...” Nutrikozmetikët shpesh quhen gjithashtu “bukuri nga brenda”, “pilula bukurie” ose “kozmetikë orale” (Faria-Silva 2020).

Përbërësit me prejardhje nga ushqimi dhe përbërjet bioaktive që rrjedhin nga burimet bimore dhe shtazore kanë treguar potencial në promovimin e shëndetit të përgjithshëm duke përfshirë shëndetin e lëkurës (Pérez-Sánchez 2018, Faria-Silva 2020). Këto përfshijnë lëndë ushqyese si vitaminat dhe mineralet, fitokimikatet, polifenolet, karotenoidet, aminoacidet dhe peptidet, yndyrnat dhe acidet yndyrore esenciale, prebiotikët dhe probiotikët, uji etj (Pérez-Sánchez 2018, Faria-Silva 2020).

 USHQIMI I LEKURES

Siç mund ta kuptoni tashmë, mikronutrientët luajnë një rol të rëndësishëm në mbështetjen e shëndetit të lëkurës. Ata mbrojnë lëkurën dhe parandalojnë plakjen e lëkurës në disa mënyra të ndryshme, për shembull duke vepruar si antioksidantë dhe bashkëfaktorë, ose duke u përfshirë në proteinat strukturore (Vollmer 2018, Park 2015).
Por nuk janë vetëm mikronutrientët që janë thelbësorë për shëndetin e lëkurës, makronutrientët (proteinat, yndyrnat, karbohidratet dhe uji) janë gjithashtu të rëndësishëm. Makronutrientët kryejnë një sërë funksionesh:

• Aminoacidet dhe peptidet nga proteinat veprojnë si blloqe ndërtuese në të gjitha indet. Biosinteza e kolagjenit stimulohet nga plotësimi me aminoacide, të cilat ndihmojnë në parandalimin e plakjes së lëkurës dhe përshpejtimin e shërimit të plagëve (Park 2015). Gjithashtu, plotësimi oral i peptideve të kolagjenit ka treguar efekte të dobishme në plakjen e lëkurës (Faria-Silva 2020).

• Acidet yndyrore esenciale inkorporohen në membranën qelizore duke ofruar fleksibilitet dhe funksion, ndihmojnë në absorbimin e vitaminave të tretshme në yndyrë dhe kanë efekte anti-inflamatore. Mungesa mund të çojë në ekzemë, rënie të flokëve dhe shërim të dobët të plagëve (DiBaise 2019). Dëshmitë e reja mbështesin efektet pozitive të plotësimit me acide yndyrore thelbësore omega 3 në shëndetin e lëkurës (Katta 2018).

• Fibrat dietike, një lloj karbohidrati, veprojnë si lëndë djegëse për mikrobet e mira të zorrëve. Dëshmitë e shfaqura kanë lidhur shëndetin e zorrëve me shëndetin e lëkurës, dhe plotësimi pro- dhe prebiotik kanë treguar efekte të dobishme në kushte të ndryshme të lëkurës (Katta 2018, Salem 2018). A e dini ndryshimin midis pro- dhe prebiotikëve? Epo, të dyja ofrojnë efekte të dobishme shëndetësore duke ndihmuar në ruajtjen e një mjedisi të shëndetshëm të zorrëve. Dhe për të qenë në gjendje të quhet pro- ose prebiotik, efekti duhet të jetë i vërtetuar shkencërisht. Probiotikët janë mikrobe të mira të zorrëve që kur jepen në doza mjaft të mëdha japin përfitime shëndetësore. PREbiotikët janë substrate "ushqim" që mikrobet e mira të zorrëve ushqehen dhe lulëzojnë. Pra, duke u kujdesur për zorrët, lëkura juaj do t'ju falënderojë gjithashtu!

• Uji është thelbësor për jetën dhe gjithashtu është thelbësor për funksionimin normal të lëkurës. Ka disa funksione të rëndësishme si transportimi i lëndëve ushqyese, rregullimi i temperaturës, hidratimi i lëkurës dhe reduktimi i thatësisë së lëkurës (Liska 2019). Pra, sigurohuni që të jeni të hidratuar gjatë gjithë ditës. Synoni të pini 1-1,5 litra ujë në ditë. Nëse jetoni në një klimë më të nxehtë ose stërviteni shumë - keni nevojë edhe më shumë! Hulumtimet tregojnë se dietat e bazuara në ushqime të plota të përpunuara minimalisht, që vijnë nga frutat, manaferrat, perimet, drithërat, bishtajoret, vajrat vegjetale, qumështi me pak yndyrë, peshku, shpendët, mishi pa yndyrë dhe uji, mbështesin shëndetin e përgjithshëm, duke përfshirë lëkurën e shëndetshme dhe parandalojnë plakja e lëkurës (Katta 2018).
Oriflame janë Beauty nga Suedia dhe ka mënyrë më të mirë për të marrë të gjitha këto lëndë ushqyese të mrekullueshme sesa duke ndjekur parimet e Dietës Nordike, një dietë e njohur për përfitimet e saj shëndetësore (Berild 2017, Kolehmainen 2015).

BUKURI NGA BRENDA EWellness by Oriflame

Wellness nga Oriflame beson në zhvillimin e produkteve ushqimore dhe suplementeve që janë të frymëzuara nga natyra dhe të fuqizuara nga shkenca. Si pjesë e trashëgimisë sonë, ne e marrim frymëzimin tonë nga parimet e dietës nordike. Ne jemi krenarë të themi se përbërësit që përdorim janë të cilësisë së lartë dhe janë të hulumtuar mirë. Ne besojmë se para së gjithash duhet të konsumojmë një dietë të shëndetshme të ekuilibruar që përfshin shumë perime me fibroze dhe drithëra të plota, fruta dhe manaferra të pasura me antioksidantë, peshk të pasur me proteina, vezë, shpendë, bishtajore dhe bulmet, peshk me yndyrë të pasur me omega 3 - dhe të përdorim suplemente për të mbushur boshllëkun e çdo mungese të mikro- dhe makronutrientëve në dietë.
Duke qenë se ne jemi një kompani bukurie, të gjitha produktet tona janë krijuar për t'ju ndihmuar të bëheni edhe më të bukur duke ushqyer trupin tuaj në mënyrën e duhur. Wellness nga Oriflame ka suplemente dhe ushqime të ndryshme që ndihmojnë për të mbështetur lëkurën e shëndetshme dhe shëndetin e përgjithshëm.

Një nga produktet tona më të shitura është WellnessPack që ofron një spektër të vlefshëm lëndësh ushqyese – si për burrat ashtu edhe për gratë – që ndihmon në kapërcimin e hendekut të çdo mungese të mikronutrientit në dietë*.
WellnessPack është një qese e përshtatshme një herë në ditë që përmban:
• Multivitamina & Mineral – jep lëndë ushqyese të vlefshme çdo ditë për meshkujt dhe femrat, përkatësisht. Ai siguron 12 vitamina esenciale dhe 10 minerale thelbësore që ndihmojnë në kapërcimin e hendekut të çdo
mungesa e mikronutrientëve në dietë dhe ndihmon në mbështetjen e shëndetit të lëkurës.

• Ekstrakt Astaxanthin & Bilberry – ofron një kombinim antioksidantësh që përfshin antioksidantin më të fuqishëm të natyrës, astaksantinën nga mikroalgat (Haematococcus pluvialis L.) dhe ekstraktin nga boronicat (Vaccinium myrtillus L.). Përveç kësaj, ai përmban vitaminë C dhe E që kontribuojnë në mbrojtjen e qelizave nga stresi oksidativ.

• Omega 3 – siguron një konsum të përshtatshëm ditor të acideve yndyrore esenciale omega 3 acidi eicosapentaenoic (EPA) dhe acidi docosahexaenoic (DHA). EPA dhe DHA janë pjesë vitale të të gjitha membranave qelizore në trup, duke përfshirë lëkurën, dhe kanë role të rëndësishme në shumë organe dhe inde, duke përfshirë ruajtjen e funksionit normal të zemrës**, shikimit*** dhe trurit** *. Përveç kësaj, komponentët individualë janë gjithashtu të disponueshëm si produkte të vetme.

**Efekti i dobishëm arrihet me marrjen ditore prej 250 mg EPA dhe DHA.
*** Efekti i dobishëm arrihet me marrjen ditore prej 250 mg DHA.

Marine Calcium & Vitamin D siguron një marrje të përshtatshme ditore të dy lëndëve ushqyese të rëndësishme, kalciumit dhe vitaminës D, që ndihmojnë në mbështetjen e densitetit mineral të kockave dhe dhëmbëve të shëndetshëm*. Ai përmban kompleksin unik multi-mineral me origjinë detare me burim të qëndrueshëm të quajtur Aquamin TG™ që ofron kalcium shumë të disponueshëm dhe +70 minerale gjurmë. Shtimi i vitaminës D ndihmon më tej në rritjen e përthithjes së kalciumit. Marrë së bashku me një dietë të ekuilibruar dhe stërvitje të rregullt, marrja e mjaftueshme e kalciumit dhe vitaminës D ndihmon në ndërtimin dhe ruajtjen e kockave të forta dhe të shëndetshme. Përveç kësaj, vitamina D ndihmon në mbështetjen e funksionit normal të sistemit imunitar.


Hair & Nail NutriComplex ofron një kombinim të lëndëve ushqyese të ndryshme që janë të dobishme për shëndetin e flokëve dhe thonjve*. Ai përmban aminoacidet L-Lizinë dhe L-Cisteinë, ekstrakt molle të pasur me flavonoid, vitaminë C antioksiduese dhe hekur mineral. Përveç kësaj, përmban edhe mineralet selen dhe zink që kontribuojnë në ruajtjen e flokëve dhe thonjve normalë*. Marrë së bashku me një dietë të ekuilibruar, stërvitje të rregullt dhe menaxhim të stresit, përzierja ndihmon në mbështetjen e flokëve dhe thonjve të bukur!

Gama e Natural Balance përmban ushqime të lehta, të shijshme dhe të përshtatshme, me proteina të cilësisë së lartë dhe fibra dietike*. Gama përbëhet nga:
• Shakes Natural Balance & Përzierje Proteinash
• Supat Natural Balance

*Suplementet ushqimore nuk duhet të përdoren si zëvendësim për një dietë të ekuilibruar dhe të larmishme.

 Sigurohuni që të hani një dietë të shëndetshme të ekuilibruar dhe të larmishme me ushqime të plota të pasura me lëndë ushqyese që përfaqësojnë të gjitha ngjyrat e ylberit, me shtimin e suplementeve ushqimore nëse është e nevojshme, për të ndihmuar në mbështetjen jo vetëm të shëndetit tuaj të përgjithshëm, por edhe të bukurisë tuaj të brendshme dhe të jashtme.

Referenca
Berild A, Holven KB, Ulven SM. Recommended Nordic diet and risk markers for cardiovascular disease. Tidsskr Nor Laegeforen. 2017 May 23;137(10):721-26.

DiBaise M, Tarleton SM. Hair, Nails, and Skin: Differentiating Cutaneous Manifestations of Micronutrient Deficiency. Nutr Clin Pract. 2019 Aug;34(4):490-503.

Faria-Silva, Ascenso A, Costa AM, et al. Feeding the skin: A new trend in food and cosmetics convergence. Trends Food Sci &Technol. 2020;95:21-32.

Katta R, Kramer MJ. Skin and Diet: An Update on the Role of Dietary Change as a Treatment Strategy for Skin Disease. Skin Therapy Lett. 2018 Jan;23(1):1-5.

Kolehmainen M, Ulven SM, Paananen J, et aI. Healthy Nordic diet downregulates the expression of genes involved in inflammation in subcutaneous adipose tissue in individuals with features of the metabolic syndrome. Am J Clin Nutr. 2015 Jan;101(1):228-39.

Liska D, Mah E, Brisbois T, et al. Narrative Review of Hydration and Selected Health Outcomes in the General Population. Nutrients. 2019 Jan 1;11(1):70.

Park K. Role of micronutrients in skin health and function. Biomol Ther (Seoul). 2015 May;23(3):207-17.

Pérez-Sánchez A, Barrajón-Catalán E, Herranz-López M, et al. Nutraceuticals for Skin Care: A Comprehensive Review of Human Clinical Studies. Nutrients. 2018;10(4):403.

Salem I, Ramser A, Isham N, et al. The Gut Microbiome as a Major Regulator of the Gut-Skin Axis. Front Microbiol. 2018 Jul 10;9:1459.

Vollmer DL, West VA, Lephart ED. Enhancing Skin Health: By Oral Administration of Natural Compounds and Minerals with Implications to the Dermal Microbiome. Int J Mol Sci. 2018;19(10):3059.

Fjalët nga: