Gjithçka që duhet të dini për lëkurën në menopauzë

Përveç pubertetit, menopauza është një nga periudhat më sfiduese për lëkurën tuaj. Por çfarë ndodh në të vërtetë dhe si mund t'i kundërshtoni ndryshimet e pashmangshme? Ne u ulëm me eksperten tonë të kujdesit të lëkurës Melina Galeadi për të marrë përgjigjet.

SI E NDRYSHON LEKURËN MENOPAUZA?
Për të kuptuar menopauzën, fillimisht duhet të flasim për hormonet. Në përgjithësi, hormonet mund të përshkruhen si "molekula sinjalizuese". Kjo do të thotë se ato ofrojnë sinjale që trupat tanë të sillen në mënyra të caktuara (si fiziologjikisht ashtu edhe në sjellje). Estrogjeni është një lloj i veçantë i hormonit, që lidhet më lehtë me gratë. Ka një sërë funksionesh, si sinteza e proteinave dhe ruajtja e niveleve të ujit në trup. 

Megjithatë, një nga proteinat më të rëndësishme për të cilën është përgjegjës estrogjeni është kolagjeni. Kolagjeni është thelbësor për lëkurën e fortë dhe elastike. Estrogjeni është gjithashtu thelbësor për prodhimin e Glycosaminoglycans (GAGs) në lëkurë. Këto janë zinxhirë të gjatë të molekulave të sheqerit që tërheqin ujin dhe ndihmojnë në ruajtjen e niveleve të lagështisë së lëkurës.

Unfortunately, with the onset of menopause, oestrogens levels decline sharply, which has a negative effect on the skin:

  • Nivelet e hidratimit bien
  • Shkalla e prodhimit të kolagjenit ngadalësohet
  • Matrica strukturore e lëkurës shpërbëhet më shpejt, gjë që çon në akumulimin e melaninës (njolla kafe)

 

CILAT JANË ÇËSHTJET MË TË SHKAKTUARA TË LËKURËS TË MENOPAUZËS?
Problemet më të zakonshme të lëkurës në menopauzë janë: thatësia, më shumë rrudha, më shumë njolla të errëta, më pak elasticitet dhe lëkurë më e hollë për shkak të uljes së niveleve të kolagjenit. 

A KËRKON LËKURA NË MENOPAUZAL NJË RUTINË TË RE KUJDESI PËR LËKURËN?
Po, lëkura ka nevojë për më shumë kujdes. Gjatë dhe pas menopauzës, njerëzit duhet të përqendrohen në ushqimin (vajra më të pasur), hidratimin e lëkurës, trajtimin e rënies së lëkurës dhe rrudhave, si dhe trajtimin e ngjyrës së pabarabartë të lëkurës. Isoflavonet si Genistein, janë treguar se ato mund të ofrojnë përfitime të mundshme për lëkurën e prekur nga rënia e niveleve të estrogjenit Acidi hialuronik është gjithashtu kyç për të ndihmuar në rritjen e hidratimit të lëkurës për të luftuar thatësinë e rëndë të lëkurës në këtë grupmoshë. 

CILAT JANË MËNYRAT MË MË TË MIRA PËR TË KUJTUAR PAS LËKURËS NË MENOPAUZË?
Shtoni ushqim, hidratim dhe angazhohuni në një rutinë që është krijuar për të trajtuar rrudhat e thella të lëkurës (d.m.th. me teknologjitë e rritjes së kolagjenit) dhe njollat e errëta (me aktivë kundër njollave të errëta). 

ÇFARË PRODUKTET DO TË REKOMANDONI PËR LËKURËN NË MENOPAUZË?
Unë do të rekomandoja gamën NovAge Time Restore. Të gjitha produktet e gamës përmbajnë Genistein dhe kremi i ditës përmban acid hialuronik, dy përbërës kyç për të synuar lëkurën në menopauzë, gjë që e bën atë ideale. 

NËSE MUND T'U JEPNI GRAVE MBI 50 VJEÇ NJË KËSHILLË TË FUNDIT PËR KUJDESIN E LËKURËS, ÇFARË DO TË ISHTE AJO?
Mos hiqni dorë nga kujdesi për lëkurën tuaj! Ju ende mund të bëni një ndryshim dhe ta bëni atë të duket sa më mirë që mund të jetë. Merrni kohë për t'u kujdesur për të, investoni në një rutinë të përditshme dhe bëjeni atë ritualin tuaj të përditshëm personal. Gjithashtu, mos harroni të pini shumë ujë, të qëndroni larg diellit, të ushtroheni dhe të mbushni trupin tuaj me lëndë ushqyese.


Fjalët nga: Fotografitë nga: Getty Images