Multivitamina për burra dhe gra - cili është ndryshimi?

E keni të vështirë të vendosni se për cilën multivitaminë duhet të shkoni? Një vend i natyrshëm për të filluar kur ngushtoni përzgjedhjen është gjinia juaj. Por cili është në të vërtetë ndryshimi midis multivitaminave për burrat dhe gratë? Ne i kemi kërkuar Isabella Lee, shkencëtare e lartë globale e të ushqyerit në Oriflame, që të ndihmojë në zgjidhjen tuaj..

Cili është ndryshimi midis multivitaminave për burra dhe gra?

“Të gjithë njerëzit kanë nevojë për mikroelemente (vitamina dhe minerale) që trupi i tyre të funksionojë sa më mirë. Suplementet multivitamina dhe minerale ofrojnë mikronutrientë thelbësorë dhe rrisin marrjen e lëndëve ushqyese. Megjithatë, sasia e nevojshme e mikronutrientëve të caktuar ndryshon midis gjinive. Pra, me pak fjalë, multivitamina për Burra and GRA përkatësisht përmbajnë sasi të ndryshme të vitaminave dhe mineraleve specifike”, shpjegon Isabella Lee. 

Pse gratë dhe burrat kanë nevojë për sasi të ndryshme të vitaminave?
“Duke marrë parasysh madhësinë e tyre më të madhe të trupit mesatarisht, burrat ndonjëherë kanë një kërkesë më të lartë për lëndë ushqyese, por vetëm për relativisht pak lëndë ushqyese në krahasim me gratë. Por në përgjithësi, gratë kanë një nevojë më të lartë për mikronutriente sesa burrat pasi fazat e jetës ndikojnë shumë në nevojën biologjike dhe metabolike për vitamina dhe minerale. Për shembull, gratë kërkojnë më shumë hekur, folate dhe kalcium sesa burrat për shkak të menstruacioneve, shtatzënisë, laktacionit dhe menopauzës. Gjithashtu, modelet e të ngrënit ndikojnë në nevojën për mikronutriente. Për shembull, gratë priren të hanë porcione më të vogla se burrat dhe për këtë arsye mund të vuajnë më lehtë nga mungesa e ushqimit.

Këtu është një përmbledhje e lëndëve ushqyese më të nevojshme, në varësi të gjinisë suaj:

Gratë:

• Folate – kërkesa për sasi më të lartë për shkak të rritjes së nevojës gjatë shtatzënisë
• Kalcium – kërkesa për sasi më të lartë për shkak të rrezikut të kockave të brishta pas menopauzës
• Hekuri – kërkesa për sasi më të madhe për shkak të humbjes së gjakut gjatë menstruacioneve dhe rritjes së vëllimit të gjakut gjatë shtatzënisë

Burra

• Magnezi – kërkesa për sasi më të madhe për shkak të masës më të madhe të muskujve
• Zinku – kërkesa për sasi më të lartë për shkak të prodhimit të testosteronit
• Selenium – kërkesa për sasi më të madhe për shkak të prodhimit të spermës

 

Cilat janë përfitimet e multivitaminave në përgjithësi?
“Suplementet multivitamine ndihmojnë për ura e bashkimit mungesat e mikronutrientëve në dietë dhe mbështesin mirëqenien e përgjithshme. Suplementet nuk janë produkte medicinale që përdoren për të trajtuar mangësitë, as nuk zëvendësojnë një dietë të larmishme dhe të ekuilibruar pasi ushqimi gjithashtu ofron lëndë ushqyese të tjera që kanë efekte të dobishme shëndetësore”, thotë Isabella Lee. 

Kur duhet të merrni multivitamina?
“Duhet të merrni gjithmonë suplemente sipas udhëzimeve, duke përfshirë multivitamina. Doza duhet të respektohet dhe të menduarit "sa më shumë, aq më mirë" nuk vlen për mikronutrientët. Nuk ka një përcaktim standard se cilat duhet të jenë lëndët ushqyese, ose sasia e tyre, kështu që është mirë të shikoni tabelën ushqyese të dhënë në paketim për të parë përbërjen e suplementit. Në varësi të asaj që i përshtatet më mirë programit tuaj, një suplement multivitamina dhe minerali mund të merret sa herë gjatë ditës, me një gotë ujë dhe një vakt për marrje më të mirë. Meqenëse multivitamina përdoren për të plotësuar dietën tuaj, sasia e lëndëve ushqyese nuk e kalon nivelin e marrjes së rekomanduar ditore, që do të thotë se ju mund ta merrni atë vazhdimisht pa pushim.”