8 mënyra për t'u kujdesur për trupin dhe shpirtin tuaj gjatë distancës sociale

Vende në të gjithë botën po përjetojnë kohë sfiduese gjatë pandemisë aktuale Covid-19 (Coronavirus). Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) dhe autoritetet lokale të shëndetësisë po bëjnë çmos për të ngadalësuar përhapjen, duke dhënë përditësime të përditshme të lajmeve dhe udhëzime praktike se si të veprojnë.

Mund të jetë stresuese të përjetosh distancimin shoqëror, dhe veçanërisht vetë-izolimin, i cili mund të ketë një ndikim negativ në mirëqenien tuaj mendore dhe fizike. Kufizimi i stresit dhe gjetja e strategjive të ndryshme mbështetëse janë pra shumë e rëndësishme për të ruajtur mirëqenien tuaj të përditshme. Në përgjithësi, në kohën e stresit është e rëndësishme të bëni kujdes shtesë për veten tuaj - mendjen dhe trupin tuaj. Hani ushqim të shëndetshëm dhe ushqyes, jini aktiv fizikisht dhe qëndroni në kontakt me miqtë dhe familjen.

Këto janë 8 këshilla për mirëqenien mendore dhe fizike gjatë distancës sociale

1. Mundohuni të mbani orarin tuaj ditor sa më shumë që të jetë e mundur, të tilla si vaktet e ngrënies dhe rutinat e gjumit.
2. Mundohuni të dilni jashtë gjatë ditës për një minimum prej 30 minutash. Drita e ditës ju ndihmon të kontrolloni ritmin tuaj rrethanor, kështu që ju qëndroni zgjuar gjatë ditës dhe lodheni natën.
3. Qëndroni në lidhje shoqërore me miqtë, familjen dhe bashkëpuntorët duke përdorur mjete virtuale dhe ndërvepruese. Ne jetojmë në një epokë dixhitale e cila është e dobishme në kohë me kontakt fizik të kufizuar shoqëror.
4. Shfrytëzojeni mundësinë për të përmirësuar aftësitë tuaja të gatimit nëse keni ngecur në shtëpi. Provoni një recetë të re ushqyese me proteina me cilësi të lartë, fibra dietike dhe yndyrna të shëndetshme.
5. Programoni një “fika” virtuale të përsëritur (atë që ne në Suedi e quajmë një pushim kafeje sociale!) Me miqtë, familjen ose bashkëpunëtorët tuaj. Të bëhen bashkë për të biseduar dhe për të shkëmbyer histori pozitive për të hequr mendjen nga stresorët.
6. Orari bën pushime gjatë ditës për të mos përfunduar ulur për periudha të zgjatura kohore. Shtë shumë e thjeshtë të bëhesh i ulur. Në vendin e punës shpesh nuk i vini re të gjitha mini pushimet që ndodhin; pushime që janë të rëndësishme për trupin tuaj të mbetet i shëndetshëm. Ju mund të kryeni lloje të ndryshme shtrirjesh si këto.

7. Nëse jeni mësuar të shkoni në palestër, mësoni ushtrime fizike që mund të kryeni në shtëpi që do të bëjnë energji dhe do të zvogëlojë mërzinë. Këtu është një stërvitje e lehtë 10 minuta në stërvitje në shtëpi që ju të provoni. Mundohuni të jeni aktiv jashtë, shkoni për shëtitje, vraponi ose përdorni palestrat e jashtme nëse është e mundur.
8. Mund të jetë e lehtë të përfundosh duke punuar nga shtrati. Nuk ka rëndësi nëse ndodh sporadikisht, por nuk është ideal për periudha të zgjatura kohore. Pasja e një hapësire pune ergonomike që i përshtatet nevojave tuaja, jep më pak tendosje në trupin tuaj, por gjithashtu mund të ndihmojë në rrjedhën tuaj të punës. Zgjodhi një tavolinë që përputhet mirë me karrigen tuaj, në mënyrë që krahët dhe trupi i sipërm të marrin mbështetje të mjaftueshme. Ndonjëherë, përpiquni të ngriheni dhe të punoni, duke përdorur një bufe aty pranë nëse është e mundur.

Qëndroni të sigurt
Rri aty, ne jemi të gjithë bashkë. Sigurohuni që të përdorni burim të besueshëm për azhurnimet e lajmeve dhe udhëzimet praktike, të tilla si OBSH dhe autoritetet lokale të shëndetit, dhe mos harroni të lani duart. Mos harroni - mund të na duhet të distancojmë shoqërinë, por prapë mund të jemi social!

Fjalët nga: