Si ndikon stresi në lëkurën tuaj

Ju mund të jeni një nga ata njerëz që nuk i përjetoni kurrë aknet, ose ndoshta jeni përballur me aknet që në adoleshencë, por cilido qoftë lloji i lëkurës sonë, kur mbytemi nga stresi fizik ose emocional, ai shfaqet në lëkurën tonë.

A ndiheni sikur lëkura juaj është bërë pak më e keqe për t'u veshur kohët e fundit? Ju mund të keni provuar gjithçka, nga trajtimi i fytyrës, pirja e më shumë ujë deri te ngrënia e ushqimeve më të mira - por asgjë nuk ju ndihmon! Është e mundur që problemet e lëkurës suaj të shkaktohen nga stresi. Për disa njerëz stresi shkakton një ngjyrë gri dhe lëkurë të thatë dhe të krisur, ndërsa të tjerë përjetojnë shpërthime të padëshiruara ose shpërthime të kushteve të lëkurës si ekzema, psoriasis ose rosacea. Sikur të mos mjaftonte kjo, stresi mund të jetë gjithashtu shkaku i atyre rrudhave të reja që gjetët këtë mëngjes!

Pse stresi shkakton probleme të lëkurës?
Ka disa arsye pse lëkura juaj mund të veprojë gjatë periudhave stresuese, por një nga fajtorët kryesorë është hormoni i stresit, kortizoli. Kur jeni të stresuar, trupi juaj mendon se është nën sulm dhe përgjigjet duke prodhuar kortizol dhe lajmëtarë inflamatorë. Kjo nuk është asgjë për t'u shqetësuar në afat të shkurtër, por stresi afatgjatë rrit numrin e gjëndrave dhjamore në lëkurë që do të thotë se lëkura juaj prodhon më shumë yndyrë. Kjo nga ana tjetër mund të çojë në pore të bllokuara dhe këputje pikërisht përpara atij prezantimi të madh për të cilin jeni duke u stresuar!

Jo vetëm që stresi afatgjatë çon në rritjen e yndyrës, por gjithashtu bëhet më e vështirë për lëkurën të riparojë veten në mënyrë natyrale dhe të prodhojë kolagjen dhe elastinë të shëndetshme, të cilat mund të shkaktojnë shfaqjen e rrudhave dhe vijave të holla. Për më tepër, është vërtetuar se stresi për një provim ose intervistë dëmton funksionin tuaj të barrierës së lëkurës, gjë që e bën lëkurën më të prekshme ndaj agresorëve si ndotja dhe kimikatet e ashpra. 

Çfarë mund të bëni
Fatmirësisht, ka gjëra që mund të bëni për të reduktuar dhe rikthyer efektet e stresit në lëkurën tuaj. Së pari, përpiquni të gjeni shkakun rrënjësor të stresit tuaj, për shembull, mund të keni shumë në punë ose një çështje të pazgjidhur me një mik që mund të bëjë që trupi juaj të qëndrojë i plagosur. Ndoshta as nuk e dini se po ju streson!

Ndonjëherë, stresi është një pjesë e pashmangshme e jetës, por ju mund të përfshini praktika që ju ndihmojnë të përballoni dhe reduktoni nivelin tuaj të stresit. Për shembull, filloni një praktikë joga ose meditimi për të ndihmuar në qetësimin e frymëmarrjes tuaj dhe për të marrë më shumë oksigjen në qelizat tuaja. Meditimi është vërtetuar gjithashtu se ndihmon në mënyrë efektive në uljen e niveleve të stresit.

Një mënyrë tjetër e mirë për të reduktuar stresin është t'i kushtoni pak kohë kujdesit për veten në orarin tuaj të ngjeshur. Mund të keni vetëm pesëmbëdhjetë minuta, por mund t'i shfrytëzoni sa më shumë! Jepini vetes trajtim spa –ndezni disa qirinj, aplikoni një maskë qetësuese për fytyrën dhe futeni në një banjë të ngrohtë për t'ju ndihmuar ju dhe lëkura juaj të ndiheni dhe të dukeni përsëri mirë!

Fjalët nga: Fotografitë nga: Oriflame, Adobe Stock