PSE NUK MUND TË NDALOJ SË NGRËNI, edhe kur nuk jam i uritur? Ushqimi i tepërt i shijshëm i shpjeguar

Për shkak të sjelljeve të trurit me origjinë evolucionare, ne jemi të detyruar të hamë ushqim të dendur me energji - edhe kur nuk jemi të uritur. Për paraardhësit tanë që banonin në shpella, burimet e pasura me kalori luajtën një rol të rëndësishëm në zgjedhjen e ushqimit. Sot, ushqimi nuk ka qenë kurrë aq i shijshëm, i arritshëm apo i lirë - por me pak vlera ushqyese. Mënyrat tona moderne të jetesës dhe zgjedhjet e ushqimit luajnë një rol kyç në të ngrënit të tepërt dhe në epideminë e obezitetit. Dhe mund të fajësohet ushqimi i tepërt i shijshëm.

Çfarë është hiperplatueshmëria?
Hiper kuptim i zgjeruar dhe i pëlqyeshëm me kuptim të shijshëm - një ushqim ose pije që kënaq shqisat. Shijet tona janë shtëpia e shumë receptorëve të cilët truri i shndërron në shije të tilla si të kripura, të tharta, të ëmbla, të hidhura dhe umami.

Ushqimet e tepërta të shijshme janë të pasura me kalori dhe të dizajnuara për t'u ‘përshtatur’, por nuk ofrojnë shumë vlera ushqyese. Shpesh, shija është aq joshëse saqë aftësia jonë për të thënë jo është e ndrydhur, duke e bërë të vështirë ndalimin e të ngrënit.

Pse është e rëndësishme shija?
Shija është e rëndësishme sepse kur shija është e këndshme ajo na inkurajon të hamë - dhe të gjithë kemi nevojë për ushqim për të jetuar. Plus, neveria ndaj shijes na paralajmëron për lëndët ushqyese dhe ushqimet toksike që mund të jenë të pakëndshme për sistemin tonë tretës.

Shija është shumë më tepër sesa ajo që percepton gjuha jonë. A e dini se shqisat tona janë të lidhura me sjelljen njohëse? Sipas hulumtimeve, kombinimi i stimulimit të nuhatjes (erës) dhe shijes (shijes) janë ato që përmirësojnë përvojën tuaj të shijes. Ajo që nuhat luan një rol dominues në perceptimin e shijes. Kjo është arsyeja pse aroma e biskotave të freskëta të pjekura e bën gojën të lagësht. Ndonjëherë mjafton vetëm të ngjallim kujtesën për të na marrë jargët.

 

 A ndikon shijshmëria në zgjedhjen e ushqimit?
Po! Zgjedhja e ushqimit bazohet në dy faktorë kyç: preferenca (pëlqyeshmëria) dhe kujtesa (si ju bëri të ndiheni). Pëlqyeshmëria ndikon në sjelljen tonë ushqimore dhe zakonet e të ngrënit. Plus, luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e marrjes së ushqimit.

Është një teori e pranuar gjerësisht - njerëzit janë të prirur të zgjedhin ushqime me kalori të larta. Pëlqyeshmëria ka origjinë evolucionare. Edhe paraardhësit tanë farkëtues të pyjeve u mbështetën në shije për t'i ndihmuar ata të mbijetonin kur ushqimi ishte i pakët. Sot, ushqimi i pasur me kalori është i lirë dhe lehtësisht i arritshëm, duke e bërë më të vështirë t'i rezistosh dëshirës për të zgjedhur ushqime të shijshme në vend të opsioneve më ushqyese.

Cili është problemi me ushqimet e shijshme?

Ushqimi i tepërt i shijshëm shpesh është i mangët në lëndë ushqyese, proteina dhe fibra të rëndësishme. Në të njëjtën kohë, është jashtëzakonisht e shijshme - dhe ky është një problem. Ushqimi i tepërt i shijshëm kombinon përbërës që nxisin aromë – të lartë në kalori, yndyrë, sheqer dhe kripë – të krijuar për t'ju lënë të dëshironi më shumë, por duke shtuar pak për sa i përket ngopjes ose ushqimit.

Kur ushqimi është tepër i shijshëm, ai sinjalizon trurin tuaj, duke stimuluar "rrugët e tij të shpërblimit" për të thënë se sa shumë ju pëlqen shija, duke ju bindur se dëshironi më shumë - edhe nëse nuk jeni të uritur. Ne e shijojmë, na pëlqen, dëshirojmë më shumë për të. Dhe kjo mund të çojë në mbingrënie, sjellje jo të shëndetshme dhe rritje të rrezikut të problemeve shëndetësore të lidhura me obezitetin. Vërtetë, ne të gjithë kemi nevojë për ushqim për të jetuar. Por që të ndihmojë trupin të lulëzojë, duhet t'ju furnizojë me energji/kalori të mjaftueshme, vitamina, minerale, proteina dhe lëndë ushqyese të tjera të rëndësishme. Idealisht, zgjedhja e ushqimit duhet të ketë përparësi vetëm mbi shijen.

 

Cilat janë disa ushqime të shijshme?
Natyra e parezistueshme e ushqimit të shijshëm është për shkak të grupimeve të shijeve specifike: yndyrë, sheqer dhe kripë. Kombinimet e përbërësve (që normalisht nuk do të ndodhin më vete) ofrojnë një përvojë të shijshme aq joshëse që mund të bëhet një zakon jo i shëndetshëm.

Për të shmangur ushqimet e shijshme, kini kujdes nga këto kombinime të nxitura nga shija:
Yndyrë dhe kripë: proshutë, hamburgerë dhe pica
Yndyra dhe sheqeri: ëmbëlsira dhe biskota
Karbohidrate dhe kripë: gjevrek, patate të skuqura dhe patate të skuqura

Çfarë mund të bëni për të shmangur rreziqet shëndetësore të ushqimeve të shijshme?
Kur stili ynë i jetesës moderne lejon pak kohë për vakte të bollshme dhe të shëndetshme, çfarë mund të bëjmë për të ngrënë ushqim më pak të shijshëm?
• Çdo gjë me moderim. Mos harroni, USHQIMI NUK ËSHTË ARMIKU JUAJ.
• Bazojeni 80-90% të dietës suaj në ushqime të plota dhe të pasura me lëndë ushqyese për të ushqyer trupin tuaj. Dhe lini 10-20% për trajtimet që ushqejnë shpirtin tuaj.
• Gatuani ushqimet tuaja për të kuptuar më mirë se çfarë po hani.
• Bëjeni zakon të kontrolloni etiketat ushqimore, për të qenë të vetëdijshëm për lëndët ushqyese dhe kaloritë që do të hani.
• Kini parasysh grupet e përbërësve si yndyra dhe kripa, yndyra dhe sheqeri, sheqeri dhe kripa – tiparet kryesore të ushqimit të shijshëm.
• Kujdes nga bufetë! Stomaku dëshiron atë që shohin sytë, kështu që sa më i madh të jetë diversiteti i ushqimit, aq më i madh është rreziku i teprimit.

REFERENCAT
Yamamoto, T. (2018, October). Central mechanisms of taste: Cognition, emotion and taste-elicited behaviors. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1882761608000549 

Spence, Charles. (2015, November 4). Just how much of what we taste derives from the sense of smell? https://flavourjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13411-015-0040-2