A është ushqimi i shpejtë i shëndetshëm?

Të gjithë kemi dëgjuar se duhet të hamë ushqime ndërmjet vakteve për të mbajtur të qëndrueshme sheqerin në gjak, por a është ngrënia me të vërtetë e shëndetshme për ne? Lexoni për të zbuluar!

A është ushqimi i lehtë për ju?

• Ushqimet e shëndetshme mund të jenë padyshim pjesë e një diete të shëndetshme, të na ndihmojnë të qëndrojmë të ngopur për më gjatë dhe të na ndihmojnë të ndalojmë ngrënien e tepërt. Kur lëmë të hamë derisa të vdesim nga uria, është e lehtë të hamë tepër! Por ngrënia e meze mund të jetë gjithashtu një mënyrë për të ngrënë tepër. Pra, përgjigja e vërtetë është se varet 

• Ushqimet e pasura me sheqer dhe yndyrë mund të jenë të pashëndetshme për ju, pasi ato ofrojnë energji, por jo shumë lëndë ushqyese. Por  snacks të cilat janë me pak yndyrë, me shumë proteina dhe plot fibra, vitamina dhe minerale mund të jenë të mira për ju.

A mund të ndihmojnë snacks në humbjen e peshës?
Eating healthy snacks can help with appetite control, which can aid in weight loss. Some studies show that eating healthy snacks high in protein and fibre can also help reduce hunger and help you lose fat. This sounds great, doesn’t it? But again, if you’re not expending a lot of energy, snacking may not be a good idea. If you eat less calories than you expend, you’ll lose weight, but if your snacks just add more calories to your diet you might end up gaining weight. You need to tailor the sizes of your meals to match your life and your activity levels.

Çfarë është një snack i shëndetshëm?
Ushqimet e shëndetshme janë të pasura me lëndë ushqyese, të pasura me proteina, me fibra dhe mjaft të ulëta kalori. Të pasura me fibra dhe proteina snacks janë shumë ngopëse, gjë që i bën ato zgjedhjen më të mirë për një rostiçeri të shëndetshme.

Nëse zgjidhni të hani meze të lehtë, disa ushqime të mira me fibra dhe proteina janë:
• Kos me pak yndyrë
• Vezë
• Arra dhe fara (me moderim)
• Proteina   
• Frutat, manaferrat ose shkopinjtë e perimeve 
• Drithërat integrale si granola ose bollgur
• Ose provoni shijet tona Petulla me protein dhe banane!

Kur bëhet fjalë për këtë, ju jeni i vetmi që mund të përcaktoni nëse snacking është i duhuri për ju. Gjithçka varet nga qëllimet tuaja (p.sh. shtimi në peshë, humbja e peshës, të mos jeni të uritur në punë!) dhe nivelet e urisë. Disa njerëz kanë nevojë vetëm për një meze të lehtë për t'i çuar në vaktin tjetër. Pra, nëse zgjidhni të hani meze të lehtë, zgjidhni një të ushqyeshëm!

Fjalët nga: