Bëni objektiva për vitin 2023 – dhe përmbajuni atyre!

2023 është afër. Le ta fillojmë atë në mënyrën më të mirë të mundshme duke vendosur se cilat synime duam të arrijmë - dhe të mbledhim mjetet për t'i arritur ato. Lexoni për t'u bërë profesionist në vendosjen e qëllimeve!

Keni vështirësi në përmbushjen e qëllimeve tuaja? Nuk je vetem. Ne shpesh priremi të vendosim qëllime të mëdha dhe të gjera që nuk mund t'i arrijmë realisht. Dhe kjo nuk është motivuese, apo jo? Lajmi i mirë është se ekziston një proces i lehtë për t'u ndjekur për të thyer atë cikël! Këtu është një udhëzues hap pas hapi se si të bëheni të shkëlqyer në përcaktimin e qëllimeve që do të arrini.

1. Mendoni për rezultatet
Përpara se të vendosni një qëllim, duhet të jeni të sigurt se a është diçka që dëshironi vërtet dhe se është mjaft e rëndësishme për të kushtuar shumë kohë dhe përpjekje. Pra, zgjidhni disa qëllime thelbësore që dëshironi të arrini këtë vit, dhe thjesht përqendrohuni. 

2. Vendosni synimet S.M.A.R.T
A keni vendosur se çfarë dëshironi? E shkëlqyeshme! Hapi tjetër është të siguroheni që qëllimet tuaja plotësojnë kriteret S.M.A.R.T: 
- Specifike
- e Matshme
- e Arritshme
- Realiste
- e kufizuar në kohë (Time Bound)

Një qëllim që plotëson kriteret mund të jetë si më poshtë:
"Dua të jem në gjendje të vrapoj 10 km deri më 1 prill."

Qëllimi juaj duhet të jetë specifik që ju të jeni në gjendje të gjurmoni përparimin tuaj - sa më specifik të jeni, aq më e madhe do të jetë mundësia që të përfundoni qëllimin tuaj.

 

3. Shkruani
Shkruani qëllimet tuaja dhe mbajini ato diku të dukshme, për shembull në pasqyrën tuaj ose në ekranin e kompjuterit. Duke bërë këtë qëllimet tuaja janë të lehta për t'u aksesuar dhe gjithmonë në krye të mendjes.

4. Krijo një plan aksione
Si do t'i arrini qëllimet tuaja? Krijoni një plan veprimi që përmban të gjithë hapat që duhet të ndërmerrni për të arritur atje. 

Këshillë ekstra! Mos kini frikë të bëheni krijues me planin tuaj të veprimit. Nxirrni shkumësa me ngjyra, ngjitëse dhe shkëlqim dhe filloni t'i bashkoni. Kjo do të aktivizojë një pjesë të ndryshme të trurit tuaj dhe do të çimentojë qëllimet në mendjen tuaj. 

5. Vendosni një afat
Në planin tuaj të veprimit duhet të përfshini edhe një afat kohor me afate. Pasi të keni vendosur ato data, përpiquni t'i përmbaheni sa më shumë që të jetë e mundur. Do t'ju motivojë për të përmbushur qëllimin tuaj!

6. Merrni masa dhe vlerësoni përparimin tuaj
Pasi gjithçka është planifikuar, është koha për të ndërmarrë veprime! Vlerësoni përparimin tuaj ndërsa vazhdoni për t'u siguruar që të qëndroni në rrugën e duhur. Ti mund ta bësh!