3 Gjërat që nuk i keni ditur rreth Historisë së Parfumit

Bota e aromës mund të na vendosë vërtet vendet dhe të tregojë një histori se kush jemi. Megjithatë, ka kaq shumë fakte interesante në lidhje me aromën që ende nuk janë zbuluar. Le të kthehemi pas në kohë dhe të zbulojmë se ku filluan të gjitha!

1. NGA VINË PARFUMET?
Ekzistojnë teori të ndryshme kur bëhet fjalë për origjinën e parfumit, por më së shpeshti mesopotamasit, persët dhe egjiptianët përmenden në mënyrë të barabartë si krijuesit e parë të parfumeve në botë. Prodhuesi i parë i njohur i parfumeve ishte një kimiste femër e quajtur Tapputi, e cila krijoi aromën e parë me mirrë, vajra dhe lule në Mesopotaminë Babilonase. Në Egjipt, pothuajse 4000 vjet më parë, njerëzit përdorën aromën në gjithçka, nga ceremonitë fetare deri në përgatitjet e varrosjes, dhe madje edhe veshjet e përditshme. Aroma mendohej se ishte djersa e perëndisë së diellit Ra, dhe për këtë arsye konsiderohej si një atribut i shenjtë. Egjiptianët madje kishin një zot parfumi të quajtur Nefertum i cili kishte veshur një fustan kokë të bërë me zambak uji, i cili është një nga përbërësit më të zakonshëm të parfumeve sot. Persianët ishin gjithashtu admirues të shkëlqyeshëm të parfumit dhe aroma shpesh përdorej si simbol i statusit politik. Ata madje e përdorën atë aq shumë sa ishte e zakonshme që mbretërit të pikturoheshin me shishe parfumesh në pikturat persiane! Nuk ishte deri vonë kur Grekët dhe Romakët morën përsipër Persinë dhe u njohën me parfumin që filloi të shihej si një formë arti. Ai u përhap ngadalë në të gjithë globin dhe në 1190, kur erdhi parfumi në Paris, ajo filloi të rritet komercialisht dhe lulëzoi në industrinë masive që është sot.

2. CILI ISHTE PARFUMI I PARË NË BOTË
Kuptimi dhe statusi i parfumit u zhvilluan ndryshe në vende të ndryshme, kështu që kishte shumë lloje aromat që konsideroheshin parfume shumë kohë përpara se të prezantohej parfumi i parë modern. Por ishin hungarezët ata që në fund të fundit prezantuan parfumin si një aromë moderne të veshur, të bërë nga vajra aromatike të përzier në një zgjidhje alkooli. Parfumi i parë i bërë për përdorim ekskluziv personal ishte për Mbretëreshën Elizabeth të Hungarisë dhe u bë e njohur në të gjithë Evropën si Uji Hungaria. Aroma mbizotërohej kryesisht nga përbërës natyralë si rozmarina dhe trumza.

3. CILËT JANË PËRBËRËSIT MË TË SHTREJTË NË BOTË
Mund të mos jetë ajo që mendoni! Parfumet më të mira dhe më të shtrenjta janë bërë nga vajra absolutë, një përzierje e përzierjeve të përqendruara, shumë aromatike dhe vajore të nxjerra nga bimë ose lule të caktuara. Përbërësit natyralë janë më të shtrenjtë, pasi ato zakonisht janë shumë të rralla, jashtëzakonisht të vështira për t'u marrë ose rregulluar shumë. Përbërësit më të çmuar në botë janë Jasmine, Rose Rose, Oud, Musk dhe Orris. Përbërësi më i shtrenjtë në botë është Ambergris, një substancë që prodhohet në sistemin tretës të balenave të spermës. Mimi i lartë i një përbërësi mund të jetë gjithashtu për faktin se burimi natyror është humbur, si vaji natyral Oud, ose nëse përbërësi është jashtë sezonit si ylang ylang nga Madagascar.

Dëshironi të mësoni më shumë rreth asaj ku përbërësit e cilësisë së burimeve Oriflame? Shikoni hartën e parfumeve ORIFLAME!

Fjalët nga: Fotografitë nga: Oriflame