Çfarë e shkakton hiperpigmentimin dhe ndryshimet e tjera të ngjyrës së lëkurës?

Nëse keni luftuar ndonjëherë me një ton të pabarabartë të lëkurës, e dini se sa frustruese mund të jetë. Shumë prej nesh janë të njohur me hiperpigmentimin dhe njollat ​​e errëta, por ka lloje të tjera të çngjyrosjes së lëkurës që janë po aq të pakëndshme, por për të cilat flitet më pak. Zbuloni më poshtë shkaqet e llojeve të ndryshme të çngjyrosjes së lëkurës!

Hiperpigmentim dhe pika të errëta
Hiperpigmentimet si njollat e errëta dhe melasma janë forma të çngjyrosjes së lëkurës që shfaqen në formën e njollave të errëta në lëkurë. Ky lloj toni i pabarabartë i lëkurës shkaktohet nga mbiprodhimi i melaninës për shkak të stresit, ekspozimit të tepërt ndaj rrezeve UV, plakjes ose ndotjes, ku shkaku më i zakonshëm është ekspozimi i tepërt ndaj rrezeve UV. Këta stresorë shkaktojnë stres oksidativ që shkakton një kaskadë nxitësish që u thonë qelizave të lëkurës të prodhojnë më shumë melaninë për të mbrojtur qelizat nga dëmtimi. Prodhimi i melaninës për shkak të ekspozimit në diell është krejtësisht normal, trupi juaj thjesht po bën gjithçka që mundet për t'ju mbrojtur nga dielli. Megjithatë, kur trupi është i ekspozuar ndaj këtij lloji të stresit, prodhimi i melaninës mund të mbingarkohet, duke shkaktuar njolla të errëta.

Lëkurë me ngjyrë të kuqërremtë
Skuqja e lëkurës dhe rritja e reaktivitetit shkaktohen nga mesazhet inflamatore të pakontrolluara në lëkurë të shkaktuara nga stresi, ekspozimi i tepërt UV, ndotja, pastrimi i ashpër ose dieta e dobët. Në thelb, është mënyra e lëkurës suaj për të thënë "Më intereson për ty, duhet të ulemi dhe të flasim për atë që po ju shqetëson". Mund të jetë e vështirë të përcaktohet shkaku i skuqjes së lëkurës, por një fillim i mirë është të shikoni stilin e jetës tuaj dhe të përdorni produkte që qetësojnë lëkurën.

Toni i lëkurës pa jetë ose gri
E dini atë pamjen e zbehtë që merrni pas shumë netëve pa gjumë, në mes të dimrit ose shumë javësh stresuese në punë? Kjo është ajo që ne e quajmë një nuancë lëkure pa jetë ose gri. Nëse lëkura juaj duket kështu, mund të vuani nga mungesa e lagështirës, struktura e ashpër e lëkurës dhe qelizat e vdekura dhe papastërtitë në sipërfaqen e lëkurës. Këto probleme shpesh shkaktohen nga humbja e energjisë qelizore, stresi i shtuar dhe shkatërrimi i kolagjenit.

Hije e verdhë e lëkurës
Zbehja ose njollat e verdha shkaktohen nga qarkullimi i dobët i gjakut, inflamacioni dhe stresi oksidativ. Stresi oksidativ mund të çojë në një proces të quajtur glikacion, që do të thotë se glukoza e tepërt (sheqeri) ngjitet në molekula si keratina dhe kolagjeni. Produktet përfundimtare të procesit të glikimit mund të formojnë depozita të verdhë-kafe, të cilat mund të bëjnë që lëkura të duket e verdhë (përveç nëse është jashtëzakonisht e verdhë, në këtë rast duhet të kontaktoni mjekun tuaj.)

Sado e lodhshme të jetë njolla e lëkurës, ka zgjidhje! Mbani sytë hapur për një lançim të ri të NovAge!

 
Fjalët nga: