Si të punoni nga shtëpia dhe të shmangni përhapjen

Këto ditë, puna nga shtëpia mund të jetë opsioni i vetëm i të ardhurave për shumë njerëz. Për fat të mirë, Oriflame është një nga kompanitë që ofron këtë mundësi - si për konsulentët ashtu edhe për punonjësit. Por si ta menaxhoni rutinën tuaj të përditshme të punës, që zakonisht bëhet në zyrë në mjedisin tuaj shtëpiak?

1. Ruani rutinën tuaj
Edhe nëse nuk duhet të zgjoheni për të kapur një tren, autobus ose hipni një makinë në një bllokim trafiku, vendosni orën e alarmit dhe të ngriheni. Është mirë ta vendosni atë për një kohë pak më vonë sesa zakonisht, por ta mbani trupin tuaj në regjimin e ditës së punës. Planifikoni orët e punës tuaj në të njëjtën mënyrë sikur të mos punoni nga shtëpia.

2. Hiqni pizhamet tuaj

Pizhama mund të jetë shumë komod, por ato janë të destinuara vetëm për të fjetur. Ndryshoni pizhame tuaj në veshje në shtëpi (po, ato duhet të jenë 2 veshje të ndryshme). Mos qëndroni gjatë gjithë ditës në pizhame duke menduar se askush nuk do t'ju shohë - atëherë kur djaloshi i dorëzimit të bie në shiritin e derës, do t'ju duhet të vendosni vetëm një pallto gjatë natës, sepse "ai nuk do të dijë asgjë". Nuk është për të tjerët, është për ju. Vendosni mendjen sikur të ishit në punë.

3. Hani rregullisht
Përgatitni ushqimin tuaj paraprakisht - shujta, arra, fruta, perime; trajtojeni veten për një mëngjes të këndshëm dhe planifikoni të drekoni një ditë më parë, kështu që përgatitja nuk do t'ju shqetësojë dhe do të ju marr kohën tuaj një herë duke punuar. Mund të duket sikur hani shumë kur punoni nga shtëpia, por asgjë nuk po ju ndalon të stërviteni dhe ushtroheni në shtëpi. Jo të gjithë kemi privilegjin të kemi një kopsht, oborr apo tarracë, por ka mësime online të pafund për t'u ndjekur.

4. Vendosni një mjedis pune
Gjeni 1-2 pika ku mund të keni qetësi dhe hapësirë të mjaftueshme për punë. Shtrati nuk është nga ato pika pasi është një vend për të fjetur dhe nënndërgjegjeshëm juaj mund të jetë duke u vonuar. Gjeni një vend me ulëse të rehatshme, përgatitni fletoren tuaj, fletoren, telefonin, stilolapsin, ujin dhe një meze të lehtë.

 5. Organizoni orarin tuaj të punës
Tani më shumë se kurrë, është e rëndësishme që të organizohen. Në fletoren tuaj, shkruani detyrat që duhet të bëhen dhe një nga një i kryeni ato përmes tyre. Detyrat mund të fluturojnë në çdo kohë, por nëse kjo nuk ndodh, do të keni mjaftueshëm punë. Lavanderia e larë nga tharja juaj nuk do të llogaritet - mos u hutoni!


6. Bëni një pushim
Mos harroni për pushimet: ky rregull është i njëjtë nëse nuk do të punonit nga shtëpia. Është e thjeshtë të mbërtheheni në kompjuterin tuaj ose në telefonin tuaj. Ndarjet e rregullta do të ndihmojnë në freskimin e trurit tuaj dhe kthimin e tij në modalitetin e efikasitetit. Të punosh nga shtëpia nuk do të thotë punë pa ndalje, pa përdorur banjën ose duke bërë një filxhan çaj.

7. Mbajeni pastër
Mundohuni ta mbani "vendin tuaj të punës" të pastër - qoftë kuzhinë, dhomë të gjumit apo studimi. Kur po bëni një pushim, pastroni hapësirën tuaj të punës dhe, me të, do të pastroni kokën.


8. Përdorni Grim
Kjo pikë është natyrisht një çështje mendimi, por disa nga ne zonjat mund të ndjehen më të përkushtuar për të punuar kur vendosni grimin, njësoj sikur të shkonim në zyrën aktuale. Nëse nuk ju duhet kjo, të paktën shëndroni veten - në fund të fundit, ju prapë mund të takoni djalin tuaj të dorëzimit :)


9. Vendosni rituale të reja dhe provoni trajtime të reja

Kur mësoheni me regjimin e punës në shtëpi, ai mund të bëhet rituali juaj. Në kohën kur ju keni mundësi të kufizuara për të dalë jashtë, ky lloj rituali mund të jetë shumë qetësues. Sidoqoftë, për ata që nuk i pëlqejnë stereotipet dhe shmangin ritualet sa më shumë që të jetë e mundur, nuk ka asgjë më të lehtë sesa të bësh një ndryshim të vogël çdo ditë. Një markë e re çaji, veshje e re në shtëpi (çmendeni nëse dëshironi, por qëndroni larg pizhame), një mëngjes i pazakontë, ka mjaft detaje të vockla që mund të provoni. Nëse jeni duke punuar vetëm në shtëpi, të paktën një herë në ditë telefononi familjen tuaj (mundësisht pas orarit të punës), kështu që ju keni një kontakt njerëzor. Shijoni kohën për veten tuaj, për partnerin dhe familjen tuaj, kënaquni në familjen tuaj ose në gatim. Ekziston një listë e pafund e gjërave që i shtyjmë në sfond gjithë jetën tonë sepse zakonisht thjesht nuk kemi kohë.


10. Fikni TV

Harrojeni për TV, të cilën njerëzit shpesh "luajnë" si një tingull në sfond. Onlyshtë vetëm një shpërqendrim dhe asgjë tjetër! Nëse nuk jeni tifoz ose heshtje e pastër, vendosni në radio ose një podcast të qetë në sfond.

11. Harrojeni çdo kundërsulm, mësohuni me këtë ndryshim

Harrojeni të llogarisni kohën që po shkon, ky nuk është një shërbim ushtarak me datë të qartë. Karantina aktuale mund të zgjasë më shumë, por askush nuk e di me siguri deri kur. Ndaloni të arrini drejt "çfarë do të ndodhë" (kur kjo do të përfundojë më në fund), ose "çfarë nëse". Përqendrohuni tani, në të tashmen dhe jetojeni. Do ta kuptoni që duhet ta bëni veten të lumtur, sepse tani po ndodh vetëm një herë. Dhe nëse nuk e trajtoni veten mirë, askush nuk do t'ju kthejë këtë kohë të humbur. Mësoni gjëra të reja, rrituni dhe edukoni veten. Jeto, jo vetëm të mbijetosh dhe të shijosh jetën edhe në shkallë të kufizuar, por ende me mundësi të pasura. Jini të sjellshëm me të tjerët dhe ndihmojini ata. Më besoni, do të kthehet tek ju :) Good luck!

Fjalët nga: